Feil strategi, Høyre

Striden om Høyres abortlov-forslag fortsetter med uforminsket styrke. I dag presenterer Dagbladet en meningsmåling der 56 % av de spurte er uenige med Høyre.

For en liten rekapitulasjon går forslaget ut på å stryke bokstav c i abortloven § 2 tredje ledd. I dag kan kvinnen få abort hvis fosteret lider av en alvorlig sykdom. Med Høyres forslag er ikke det mulig på selvstendig grunnlag. Hvis sykdommen derimot fører til vanskelig belastning for kvinnens helse eller setter henne i en vanskelig livssituasjon skal abort fortsatt være mulig.

Jan Tore Sanner sier til Dagbladet i dag at velgerne må ha misforstått. Det er kanskje ikke rart, for Høyre har gjort ting veldig vanskelig for seg. Denne ordvekslingen i Dagbladets artikkel er illustrerende:

Journalisten: Kan du garantere at en slik lov ikke vil få noen praktisk konsekvens?

Bent Høie (H): Jeg vil ikke bruke den type uttrykk. Vi vil sette en grense ved dagens praksis, slik at det ikke er den medisinske eller teknologiske utviklingen som bestemmer lovens innhold. Vi vil også endre loven slik at den ikke fremstår som diskriminerende for de som er født annerledes. Men loven skal ikke strammes inn og kvinnens innflytelse skal være som i dag.

Neida, dette er ikke en innstramming. Men de kan ikke garantere at lovendringen får konsekvenser. Det interessante er også at de inn i det lengste betoner at forslaget ikke skal få noen rettsvirkninger – kvinnens innflytelse skal være som i dag, det skal være like lett å få abort som før. Loven skal ikke fremstå som diskriminerende for de som er født annerledes (les: som etter lovens mening lider av en alvorlig sykdom). Eller som Jan Tore Sanner sier:

Vår programkomité har vært tydelig på at det ikke er en endring i praksis vi ønsker, men en lov som ikke skal være diskriminerende.

Loven skal altså ikke være diskriminerende, men praksisen skal være like diskriminerende som før. Eller? Jeg skjønner godt at velgerne kan misforstå dette. Det er liksom ikke så mange andre måter å forstå dette på. Det hele henger ikke på greip. Hvis Høyre vil bli tydeligere i sin argumentasjon, bør de gi klare svar. Hva er det som er diskriminerende? Vil dette få konsekvenser? Ja eller nei? Det får bli deres utfordring.

Jeg er ikke like bekymret over «sorteringssamfunnet» som Høyre (og KrF) er. Men jeg mener at man burde startet i andre enden hvis man ønsket å forebygge dette. Man burde tilbudt mer og bedre støtte til familier som står over det vanskelige valget det er å ta abort. Etter 12. uke må man foran en abortnemnd, det er ikke noe som er gjort i en fei. Mer og bedre støtte tror jeg ikke hadde vært særlig kontroversielt for noen partier, i grunnen. Men neida, Høyre går i steden rett på abortloven og inn i en av de mest ladde kvinnesakene i Norge og verden. Da er det ikke rart at det skaper overskrifter og harde følelser. Dette burde Høyre ha skjønt – men til synes har de gjort en for dårlig forberedelse foran akkurat denne saken.

Det er ikke samfunnet som skal oppdra barn. Det er familiene. Høyre og KrF pleier stort sett alltid å påpeke at familiene selv vet best om hvordan de skal legge opp sine liv og organisere seg. Men når det gjelder abort, et mye mer ladet og mye mer verdibasert valg enn f.eks. om en skal ta pappaperm eller ikke, så vet ikke familiene best. Da vet Høyre og KrF best. Da skal samfunnet gripe inn og tvinge foreldrene til det ene eller andre valget. Akkurat Høyres forslag medfører ikke de største inngrepene overfor familier. I alle fall ikke ifølge Høyre selv. Men prinsippet står jeg fast på – og da er det umulig å gå inn for Høyres forslag. Sånn sett er jeg glad for å tilhøre et parti som tar tydelig stilling – også i verdispørsmål generelt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s