Trenger vi EØS-avtalen?

Sandra N. Borch har skrevet en lang kronikk på NRK Ytring om folkeavstemning om EØS-avtalen. Konklusjonen er, ikke overraskende, at det bør avholdes folkeavstemning om EØS-avtalen og at Senterungdommen agiterer for et nei.

«Vi mener Norge må slutte å være en mindreverdig part i samarbeid med EU, og heller ha en avtale hvor vi selv bestemmer og tar initiativ til lovene innad i Norge!», skriver Borch. Det er kjente og fengende toner, men det bærer galt avsted. Norge har 5 millioner innbyggere. EU har 503. Norge er ett land, EU 27. Total BNP i EU overlag er større enn Norges. At Norge er en mindreverdig part i møte med EU er ikke så rart, og det skal mye til før det forholdet kan rikkes på.

Det er riktig at vi har en handelsavtale med EU fra 1973. Nå var poenget med EØS-avtalen å gå bort fra frihandelsavtalen og heller finne en bedre måte å samarbeide med EU på. Frihandelsavtalen ble ferdig lenge før Internett, fellesmarkedet og euroen så dagens lys. Det er en lang liste med forhold som ikke reguleres i frihandelsavtalen simpelthen fordi de ikke var relevante i 1973 – opphavsrett, datakommunikasjon, energi, kapital, osv. Faller EØS-avtalen bort, faller også nordmenns rettigheter i EU-landene bort. Utveksling av arbeidskraft, utveksling av studenter, makspriser på telefonbruk, you name it. Industri og landbruk er fint, men få vil vel mene at det er fremtiden for norsk næringsliv.

Skal vi opprettholde de rettighetene vi har, må vi derfor forhandle frem nye samarbeidsavtaler. EØS-avtalen var resultatet av forhandlinger mellom tolv EU-land og syv EFTA-land. Nye samarbeidsavtaler om f.eks. tjenester og grensepasseringer må inngås mellom 27 EU-land og Norge. Hva er det som gjør at Norge blir mindre mindreverdige nå enn vi var i 1992, kan man spørre seg. Samtidig indignerer hun seg over den frie flyten av arbeidskraft. Hvis Norge ensidig sier opp Schengen-avtalen, hvorfor skulle da EU av ren glede gi Norge rett til flyt? Av barmhjertighet?

Uavhengig hva man måtte mene om EU-medlemskap, er ikke frihandelsavtaler og samarbeidsavtaler noen særlig god løsning. En folkeavstemning om EØS-avtalen kan vi sikkert avholde, men at Norge får det bedre uten, betviler jeg på det sterkeste.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s