Forvirrende om Nathan-dommen

I går falt dommen i Oslo tingrett: Nathan Eshete får bli i Norge. Mer konkret ble UNEs utvisningsvedtak opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil. Avgjørelsen er blitt hyllet og kritisert i vanlig ordning. Jeg kan driste meg til å kalle dommen for modig. Jeg kan også driste meg til å arrestere Per Sandberg for manglende faktasjekk (pun intended).

Til NRK i kveld sa Sandberg at saken viser behovet for Frp i regjering, og

Sandberg mener saken vil legge premissene for ytterligere ulovlig innvandring og bidra til trenering av utsending av ulovlige innvandrere.

Han mener saken viser at bare voksne innvandrere med barn venter lenge nok, får de opphold selv om de etter loven ikke skulle hatt det.

Det store spørsmålet er om Sandberg i det hele tatt har lest dommen. Det var to forhold som gjorde at dommeren erklærte avgjørelsen ugyldig: (1) at UNE skrev selvmotsigende om hvordan de vurderte Nathans tilknytning til Norge (et sted utilstrekkelig for opphold, et annet sted at det var tilstrekkelig), og (2) at politiet hadde klart å utstede en bekreftelse som ga et skinn av at Nathans foreldre var i Norge lovlig, når de tydeligvis ikke var det.

Tingretten vurderte aldri om den endelige avveiningen var riktig, bare om alle de viktige hensynene var tatt med. Og der var konklusjonen nei. Men det var aldri Nathans oppholdstid i Norge som var avgjørende, det var dårlig saksbehandling hos UNE. Er det Nathans eller hans foreldres skyld? Nei, i grunnen ikke. Domstolen mente ikke at barnets beste i Nathans tilfelle veier tyngre enn innvandringsregulerende hensyn, men at UNE ikke begrunnet sitt standpunkt godt nok.

Hvis man skal debattere med bakgrunn i en nylig avsagt dom, er det en god idé å sette seg inn i hva dommen sier. Spesielt hvis du også vil bli statsråd (Sandberg til TV2 8. mars). Frp vil selvfølgelig inn i regjering, selvfølgelig begrense innvandringen, og selvfølgelig at det alltid skal være asylbarnas og deres foreldres feil. Men man må alltid forholde seg til hva kildene sier og ikke konstruere en virkelighet for å passe ens teorier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s