Frp og ny regjering

Den siste tiden har mye, igjen, handlet om Frp. Først var det Per Sandberg med sitt utspill om at Frp må bli mer frittalende, mer freidig. Det falt ikke i veldig god jord internt i partiet. Det er lit uklart akkurat hva Frp skal si i stedet, men det kan godt tenkes at det skal diskuteres asyl og innvandring, eller noe i den dur. Det pleier jo være en sak for Frp.

Responsen ble at Sandberg er vraket som nestleder av minst ett Frp-fylkeslag. Telemark ønsker seg Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen. Det er et interessant valg, for det taler Sandbergs «glattpolerte kuler»-uttrykk midt imot. De to tilhører den delen av Frp som unngår rabiate uttalelser som riktignok skaper overskrifter, men som frastøter seg potensielle koalisjonspartnere. Det er nok av dem i Frp, og det gjør ikke lysten til å ha Frp i regjeringskontorene større.

Siv Jensen sa følgende i «partilederrunden» valgnatten 2009:

– Og det viser med all tydelighet at det er mange velgere der ute som egentlig vil ha et ikke-sosialistisk flertall og en ny regjering, men som har blitt slått på det på målstreken som følge av at enkelte partier ikke har bidratt konstruktivt. Det er jeg den første til å beklage, men Fremskrittspartiet har gjort vår del av jobben, og det skal vi også gjøre helt fram til 2013.

Interessant blir det derfor at Siv Jensen intervjues i VG i dag, og sier at hun ikke for enhver pris setter seg ned ved forhandlingsbordet etter et valg der opposisjonen får flertall. Valgnatten 2009 gjentok Jensen de samme uttalelsene som i partilederrunden: Det var ikke Frps skyld at flertallet brast, de gjorde et godt valg, det var sentrumspartiene (særlig Venstre) som skapte uklarhet, Frp beklaget at de som ønsket en ny regjering ble forlatt. Følgende to sitater fra samme artikkel virker også belysende:

– Det blir ikke noen ikke-sosialistisk regjering med Frps støtte uten at vi er med selv. 

– Hvis Frp ikke skal i regjering, så skal ikke Høyre i regjering, for vårt samarbeid nå er så tett at begge må med for at det skal bli et reelt politisk skifte i Norge.

Det første er signert Per Sandberg, det andre Ketil Solvik-Olsen. Det er opplagt at Frp vil gjøre mest mulig ut av seg selv, og gjøre det viktigst mulig for de andre partiene å få Frps støtte. Og det er klart, på borgerlig side blir det ikke flertall uten Frp. Men hva skjer dersom Frp ikke kan akseptere de forhandlingsvilkår som stilles? Er det da takk og farvel til ny regjering. Frp er i ferd med å gjøre seg selv så dyrebare at de kan skyte hull i drømmen om en ny regjering. Vi får se om Jensen er beredt til å gi klare svar eller ei. Hvis hun fortsatt vil drive en konstruktiv linje, er det ganske viktig å få klarhet i.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s