Valens folkeforslag

SV og Klassekampen melder i dag at stortingsrepresentant Snorre Valen foreslår noe de kaller «folkeforslag» i Stortinget. Det er helt enkelt en nasjonal variant av det som på lokalt plan heter innbyggerinitiativ. Kommuneloven § 39a gir minst 2 prosent av innbyggerne i et fylke eller en kommune (men 300 i kommunen og 500 i fylket er alltid nok) rett til å ta opp saker til behandling i bystyret/kommunestyret/fylkestinget. Det har skjedd før, ikke minst hadde Trondheim bystyre på siste møte et innbyggerinitiativ om boikott av Palestina oppe til behandling.

Jeg liker ideen om folkeinitiativ, som de kalles i de tyskspråklige landene hvor de er mer utbredt. Omtrent halvparten av Tysklands delstater har noen form for initiativrett, koblet til innsamling av underskrifter med en tidsfrist. Nettopp det er litt av problemet med Valens forslag – det skal gjøres over nettet. Jeg håper i så fall at man greier autentiseringen, kanskje gjennom MinID? I Berlin kan alle som fylt 16 år underskrive et slikt initiativ, det bør være ståa også i Norge med Valens forslag. Da trenger man visse systemer som kan luke ut uberettigede underskrifter.

I stort sett alle tyske delstater kan man også, forutsatt at man har nok underskrifter, begjære å få behandlet et «Volksbegehren». Det dreier seg om en prosess som endelig kan mynne ut i en folkeavstemning (folkeinitiativ har man bare rett å få behandlet én gang i parlamentet). I Berlin, for eksempel, kan man begjære et «folkeforslag» (i mangel på bedre ord) med 20 000 underskrifter fra alle berlinere over 16 år. Saken går da til parlamentet, som kan si ja eller nei. Hvis nei, kan forslagsstillerne gå videre til et reelt «folkeforslag» hvis de klarer å samle 175 000 underskrifter (7 % av innbyggertallet). Da går saken igjen opp for parlamentet, men hvis svaret nå blir nei går saken videre til en folkeavstemning.

Norge er ikke så veldig vant med folkeavstemninger, i moderne tid har det jo bare vært to om EU-saken. Muligens kunne demokratiet blitt breddet ytterligere med en mulighet til å få ordnet flere folkeavstemninger. For en gangs skyld et område jeg er enig med Frp i. Det er ikke så veldig mange. Har dette da ført til lignende situasjoner som i Sveits, hvor en har fire avstemninger i året? Ikke i Berlin. Der har det vært holdt tre folkeavstemninger siden 1998 (2008, 2009 og 2011). Av 23 begjæringer om folkeforslag har kun syv gått videre, tre har falt p.g.a. for få underskrifter. Til sammenligning har alle innbyggerinitiativene fått klare nei fra parlamentet.

Jeg synes man bør se mulighetene for å i det minste utrede denne type forslag. Det finnes muligheter til å begrense de negative sidene ved folkeavstemninger, og de bør tas i bruk på hensiktsmessig måte. Det får bli min utfordring til Kommunal- og regionaldepartementet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s