Feil konklusjon, NRK

NRK publiserte i dag en artikkel om fusjonen mellom Universitetet i Tromsø (UiT) og Høgskolen i Finnmark (HiF). Siden jeg er student ved UiT og ikke har bestemt meg for hva jeg synes om fusjonen, ble jeg interessert og leste den. Oppsiktsvekkende var uttalelsen i ingressen om at

«Flertallet av de ansatte ved Universitetet i Tromsø vil ikke ha sammenslåing med Høyskolen i Finnmark.»

Artikkelen slår fast at det er en spørreundersøkelse som Forskerforbundet har sendt ut, som er grunnlag for påstanden. 22 % av de som svarte, var for, og 24 % hadde ingen mening. Da burde 54 % være negative. Det burde vært et bemerkelsesverdig faktum.

Det er bare det at NRK har glemt noe av det viktigste i statistikk. Djevelen ligger i detaljene, heter det jo. For det første er dette en spørreundersøkelse av Forskerforbundet. Ingen vonde ord om Forskerforbundet, men de er ikke den eneste fagforeningen ved universitetet. Akademikerne, for eksempel. Hva mener de om fusjonen? Det vites ikke. Og er de teknisk ansatte ved universitetet organisert i Forskerforbundet? Det er betimelig å spørre seg om Forskerforbundets ansatte er representantive for alle ansatte ved universitetet. Her modererer seg NRK i brødteksten og sier at undersøkelsen er gjort «blant et utvalg ansatte». Men den bastante påstanden i ingressen står fortsatt.

Det mest alvorlige er likevel at NRK glemmer å løfte frem et vesentlig element i undersøkelsen. De skal ha ros for at de forteller hvor mange som har svart. Men bare 269 av minst 700 har svart. Det er et bortfall på 62 %. Minst. Hvis en ser antall som sier nei til fusjonen i sammenheng med hele medlemstallet (som også er uklart), blir det maks 21 % av Forskerforbundets medlemmer som sier nei til å slå sammen UiT og HiF. Når bortfallet er så stort, blir hele vitsen med undersøkelsen litt borte. Og den blir i hvert fall ikke representativ. NRK burde stilt spørsmålet: Hvorfor har så mange valgt å ikke svare? Er det fordi de ikke har noen mening om fusjonen?

NRK konkluderer altså med at flertallet av UiT-ansatte ikke vil ha en fusjon med HiF. Dette på bakgrunn av en undersøkelse der 38 % av medlemmene til en av flere fagforeninger har sagt sitt. Beklager, NRK, men jeg kan ikke ta dette seriøst. Djevelen i detaljene tok dere denne gangen.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Journalistikk, Mediekritikk, Uncategorized

One response to “Feil konklusjon, NRK

  1. Tilbaketråkk: En kommentar om meningsmålinger og feilkilder | Ivers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s