Direkte: Studentparlamentsmøte 18.09.2012

Fra kontrollkomitébordet, rett bak Arbeidsutvalgets bord, sitter undertegnede og liveblogger fra det ekstraordinære studentparlamentsmøtet. Tema er den mulige fusjonen mellom UiT (Universitetet i Tromsø) og HiF (Høgskolen i Finnmark).

18.06: Opprop. 19 representanter har møtt opp.

18.10: Rektor innleder med å snakke om den formelle prosessen og tidligere vedtak på styrenivå.

18.19: «Vi tilhører de heldigste 10 % i Norge. Vi bor i Nord-Norge,» sier rektor. Til spredt latter fra forsamlingen. Han betoner også at prosessen er betydelig initiert fra institusjonenens styrenivå. Det er viktig å stille de aggregerte spørsmålene, se spørsmålene på et helhetlig nivå.

18.28: «Min oppgave er å fortelle dere hva jeg tror på». «Vi er den aller viktigste infrastrukturen i nord». Det handler om å være i en konkurransesituasjon, sier rektor. Han løfter frem lærerutdanningen og masterprogrammer ved UiT som malen for et nytt HiF. En modell for statusheving. Samhandlingsreformen krever også nye utdanninger, som må utvikles sammen med finnmarkingene. Vi kan sammen lage norgesledende og verdensledende utdanninger, sier han.

18.29: «Det blir en multi-campus-organisasjon». Det er HiF allerede, så det lar seg gjøre. Helse Nord er rektors eksempel. «Studentene er sikret sin plass».

18.33: «Det er ikke universitetets eller høgskolens bord,» konstaterer rektor om samskipnadene. Dette gjør vi for å få til en vinn-vinn-situasjon. Men UiT og HiF vil fordype seg i detaljer og ser ut til å ønske en sammenslåing av SiTø og SiF. Men det er ikke tid til å gjøre langvarige utredninger ned i minste detalj, da går tiden. «Det må være et visst tempo,» har rektor sagt til NRK.

18.34: Nå åpner rektor for spørsmål. «Jeg har stor tro på dette».

Sebastian Bantow (SSL) spør om eksempler på land der universitetene er delt inn i distrikter (som Skottland), og eventuelle erfaringer. Og om den nye fusjonerte organisasjonen kan samarbeide med UiN i Nordland.

18.39: UiT har ikke vært i Skottland, sier rektor. Men han henviser til Umeå-universitetet. Stjernø-utvalgets regionkart nevnes. «Kartet tegner seg på et visst vis», avslutter han en gjennomgang av regionale høgskoler/universiteter.

Følg med, sier han om UiN.

Hvordan ser man for seg organiseringen av HiF etter fusjonen, spør Magnus Sparre (HSL).

18.40: Vi skal ha et fakultet nummer syv som heter ‘Finnmarksfakultetet’, sier rektor. Men de faglig viktige utdanningene må integreres og samordnes.

Kine Johansen, leder i arbeidsutvalget, spør om økonomien i prosessen.

«Jeg har ikke alle penger i hånden», sier rektor. Men han har tro på at økonomien ikke vil bli et problem i prosessen.

Marianne Haukland (ML) spør om UiT vil øke rekrutteringen til HiF fra de videregående skolene, som ikke er god. Det tror rektor. «Lederskap, lederskap, lederskap», sier han.

18.45: Strek er satt. Lene Sedolfsen i arbeidsutvalget spør hvor mye fusjonen vil koste, og om det er undervisnings- og boligkompetanse på å ta imot tilstrømmende finnmarkinger.

Rektor henviser til vedtatte mål om ingen nedbemanninger o.l. Men han vet ikke hvor mye det vil koste. Det kan hende det blir motsatt, og tromsinger strømmer til Finnmark. «Ingen skal betale, vi betaler selv». Økonomien skal fortsatt være delt.

18.48: Magnus Sparre igjen. Han spør om hva fusjonen gjør for idrett- og friluftslivutdanningen i Finnmark.

Det er fortsatt på skissestadiet og må forhandles, er svaret.

18.49: Terje Petter Leiros (LL) spør om det er naturlig å se SiTø og SiF som fusjonert, gitt universitetets føringer. Det er et sterkt ønske om en fusjon, sier rektor og siterer fra styresaken.

18.50: Parlamentet klapper ut rektor. Nå skal Marius Hansen og Ina Tandberg i Universitetsstyret kommentere saken. De har forberedt saken for SP.

Innledningen er kort. Oppklarende spørsmål er det ingen som har heller.

18.52: Da begynner debatten.

Lene Sedolfsen (velferdsansvarlig) innleder debattrunden. Det er ikke uten grunn jeg spurte om hvem som betaler, sier hun. Fusjonen av studentdemokratiet er interessant, for HiF-demokratiet har ikke politiske representanter.

18.54: Magnus Sparre foreslår at møtet lukkes. Det er viktig med åpen debatt, og debatten skal handle om politisk strategi. I så fall vil livebloggen måtte stenges. Aleksander Helberg (ML) er sterkt mot lukking. Mye omsorg for finnmarkingene som sitter bakerst, og som vil måtte gå på gangen ved lukking.

18.56: Nå skal det voteres. 3 representanter stemte for lukking. Møtet er fortsatt åpent.

18.58: Sebastian Bantow melder et tilleggsforslag. Jarl Kaasen synes det er viktigere at SP får si sin mening på vegne av studentene, heller enn å tenke på at det bare sitter to studenter i Universitetsstyret.  Helsefak løfter spørsmålet om navnebytte på dagsorden.

19.00: Studentparlamentet i Finnmarks representant får talerett og gir sin mening om navn. Universitetet i Troms og Finnmark (UTF) eller Arktisk Universitet lanseres. «Det er snakk om en fusjon, ikke en virksomhetsovertakelse». HiF-studentene har ennå ikke bestemt seg om de vil gå inn for fusjonen eller ikke.

19.04: «Man skal ikke se bort fra det store potensialet i Finnmark», sier Marianne Haukland.

AU-leder Kine Johansen sier at man må kunne ta navnespørsmålet opp.

19.11: Studentsamskipnadsspørsmålet er oppe til diskusjon. Terje Petter Leiros reiser spørsmålet om SiFs gjeld. Sebastian Bantow presenterer en konkurs-oppkjøp-modell. Det støttes ikke av alle.

19.14: Styrelederen i SiF er på møtet og forteller om økonomien. «Prognosen er veldig god», sier han. De betjener gjelden uten problemer, sier Roman Fredriksen. «Vår økonomi er god».

Sebastian Bantow melder et nytt forslag. Todelt, om studentdemokratiet og forholdet mellom Tromsø og Finnmark.

19.18: Vi kan legge opp til en politikk-workshop mellom Tromsø og Finnmark, foreslår Marianne Haukland. Valgsystemet er annerledes med tillitsvalgtsystem.

Det er fullstendig mulig at vi kan få en Alta-liste, sier Bantow. «Alle studenter er like. Alle valgkretser er like».

19.45: Ikke så stor diskusjon om hva som kan gjøres for å gjøre fusjonen god nå. Fire punkter som forslag i saken er lagt frem av universitetsstyre-representantene. Nå diskuteres det i grunnen ting som gjør fusjonen bra. Og dårlig, for noen. Liberal liste har levert et tilleggsforslag om studentvelferd.

Strek er satt og det er 13 minutter til møtet teoretisk sett skal være ferdig. Det nærmer seg kanskje slutten på debatten og starten på voteringene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s