Fylkesrådet i Troms med nye busskrumspring

For ikke lenge siden kunne innbyggerne i Troms se og høre hvordan både Tromsø kommune og Troms fylkeskommune bekjentgjorde kutt i budsjettene – for å dekke opp for Troms Krafts manglende økonomistyring og ansvarlighet. Nå har så Troms fylkeskommune kommet seg frem til vedtaksstadiet, der fylkesrådet i dag vedtok en kuttpakke til kollektivtrafikken. Samferdselspolitikeren inni meg føler en såpass stor trang til å springe ut at jeg bare måtte skrive av meg forslagsforargelsene.

For det første økes enkeltbillettprisene fra 14/28 (barn/voksen) til 15/30 kr. Ikke i seg en overraskende ting, vi snakker om en økning på 7,1 %. Sammenlignet med Sør-Trøndelag fylkeskommune, som i år økte billettprisene fra 15/30 til 16,50/33 (10 %), er ikke dette fryktelig opprivende. Mer opprivende da at sørtrønderne ikke kan skylle på dårlig økonomi for prisøkningen, for aldri har vel den moderne kollektivtrafikken gått så sterkt som i dag. Det får vel ikke noen flere sjeldenpassasjerer til å velge bussen, men. Vinninga går vel ikke opp i spinninga, får en tro.

Videre skal man øke prisene for såkalte ombordkjøpte billetter til 20/40 kr. Dette har man også gjort i Trondheim, og med noe mer hell. Det som mangler i Trondheim er billettautomater som kan selge forhåndskjøpte billetter, men det skal tydeligvis snart komme. Så langt er det litt krøkkete å få tak i forhåndskjøpte billetter i bydelene i Trondheim. Ennå verre er det da i Tromsø. Der finnes det så langt jeg vet ingen billettautomater. Du har muligheten til å fylle busskortet ombord på bussen, men ettersom du ikke kan betale med kort blir det da kontant, og kontantbetalingsstraffen treffer umiddelbart.

Nå har man riktignok innført et system med nettbetaling, og det er positivt. Men utenfor Internett finnes det hele seks billettautomater i Tromsø som kan fylle på Tromskortet Periode og Verdi (aka klippekort). WiTo, Narvesen UNN, Mix på UiT, Mix Pyramiden, Narvesen på Stortorget og infoskranken ved Obs på Jekta. Én er på fastlandet, ingen er på Kvaløya. Fem ligger på Tromsøya. Godt jobbet, Troms Fylkestrafikk. Nå når dette skal innføres fra 1. oktober 2012, har jeg et konkret forslag som TFT virkelig bør ta til seg: Sett ut en strategisk billettautomat på Flyplassen. Poenget med å straffe de som kjøper ombordkjøpte billetter er å redusere kontantflyten på bussene (og redusere ranrisikoen) og motivere folk til å velge andre billetter. Gi da turistene/flypassasjerene som kommer til Tromsø muligheten til å velge kontantfritt. Ikke tving dem til å betale for en kontantbillett. I am (so far) not impressed.

Å ønske at busspassasjerer kan motiveres til å velge «riktig» billettype er ikke noe galt i seg. Men da skal man virkelig gå inn for å gi passasjerene et ordentlig valg. Der har TFT en oppgave foran seg. For øvrig har Morten Skandfer mange gode poenger når han skriver om Giæverbukta-terminalen. Også den et eksempel på at fylkeskommunen kanskje ikke gjør alt rett når de driver samferdselspolitikk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s