Mener regjeringen alvor?

Stortingsmeldingen om barn på flukt kommer før sommerferien, men regjeringen har nå sluppet en liten «teaser» i form av en pressemelding om stortingsmeldingens innhold. Den meldingen som politikere, familier, offentlig ansatte i UNE og kommunene har ventet på å få se. Og ved første øyekast så ser det ut som om det er mye fint i den. Det skal komme en enhetlig praksis, kortere saksbehandlingstid, raskere bosetting og så videre.

Da asylbarndebatten var på sitt (hittil) største i media, kom det fra flere hold krav om at barnefamiliene måtte få bli mens meldingen ble forberedt. Regjeringen nektet. Ikke uforståelig når en ser teaseren, for jeg ser veldig lite som innebærer en reell forandring. Tvert imot ser jeg mye som lett kunne blitt til «falske forhåpninger» og «løftebrudd» i medier.

Regjeringen vil klargjøre praksis gjennom å fortelle UNE hvordan de skal tolke utlendingsforskriften § 8-5. Det er greit nok, men en kan spørre seg hva det har å gjøre i en stortingsmelding fra regjeringen. Grunnen er enkel, regjeringen har ulike måter å instruere et forvaltningsorgan på. Stortingsmeldinger er derimot ikke den rette arenaen for den slags. Dette skriver regjeringen om stortingsmeldinger på sin egen nettside:

Meldinger til Stortinget har ofte karakter av å være en rapport til Stortinget om et arbeid som er gjort på et spesielt felt, eller drøfting av framtidig politikk. Meldingene, og behandlingene i Stortinget danner ofte grunnlaget for en senere proposisjon.

Barn på flukt-meldingen ser ut til å være en av typen «drøfting av framtidig politikk». Det interessante er at i juridisk teori er usikkert om såkalte «etterarbeider» (f.eks. stortingsmeldinger) får reell rettskildemessig vekt, altså om de faktisk får betydning i tolkningen av lov og forskrift. Noen høyesterettsdommer støtter dette, andre avviser dette. Akkurat hvor stor betydning etterarbeider skal få, er heller ikke helt avklart. Hvor viktig er dette? Det er viktig fordi regjeringen bruker en metode som er usikker og uavklart, for å gjennomføre noe som kan bety en praksisendring. Stor usikkerhet her, altså.

UNE-leder Terje Sjeggestad kunne i dag fortelle til NRK at han ikke oppfatter meldingen som noen instruksjon til UNE. Selv om en både kan være enig og uenig i det er det et faktum at UNE og andre forvaltningsorgan arbeider ut fra rettsregler og ikke ut fra politiske signaler. Det kanskje mest oppsiktsvekkende med det Sjeggestad sier, er følgende sitat:

– Nei, vi har jo ikke fått noen regelendring i det hele tatt. Vi har heller ikke fått varsel om at det vil komme noen regelendring. Tvert imot har vi fått varsel om at det ikke vil komme noen regelendring. Jeg antar altså at dette betyr at man i hovedsak fra regjeringens side er fornøyd med den praksis våre beslutningstagere har etablert. (min utheving)

Den melding regjeringen har skrytt lenge over at vil være avgjørende for barnas status i asylsystemet, er altså til synes håpløst intetsigende.

Dessuten vil regjeringen forskriftsfeste at asylsøkere med barn kan få opphold hvis saken deres ikke er avgjort 15 måneder etter at UNE fikk den. Stusset du også over at regjeringen bruker ordet kan? Bestemmelsen er ment å «tydeliggjøre ansvaret for å behandle saker som omfatter barn raskt». Men regjeringen bestemmer ikke at UNE har noen plikt til å ta dette ansvaret. De kan selv velge om vedkommende skal få bli eller ikke.

Til slutt vil regjeringen satse mer penger på frivillig retur (økt tilskudd med kr 100 000) og satse 16 millioner på flere tvangsreturer. Så mens UNE sier at sannsynligheten er lav for at flere barn får bli med denne stortingsmeldingen, er sannsynligheten høyere for at flere må forlate Norge. Jeg tipper på at det var svært mange som ikke forventet seg denne utviklingen.

Regjeringen har ennå tid på seg før meldingen skal legges frem. Spørsmålet er hva de kan gjøre. Jeg har en følelse av at de burde gjort noe ganske annerledes hvis de faktisk mener alvor med å bry seg om barn på flukt. Og at de burde forstått dette på et tidligere stadium.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s