Velgerdemokratiet kan vente

Det er signalet etter at stortingets nettsider nå har publisert Innst. 297 S (2012-13). Bak denne kryptiske betegnelsen skjuler seg stortingspartienes svar på Høyres representantforslag om kumulering ved stortingsvalg. I et innlegg fra mars i år skrev jeg om at regjeringen, hvis de virkelig ville lytte til velgerne, burde ta seg i kragen og få ut fingeren med slik kumulering. Det ble foreslått i en NOU fra 2001 som dannet grunnlaget for valgloven, men Ap, Frp og SV utsatte avgjørelsen til etter fylkestingsvalget. Og da, i 2005, snudde dessverre regjeringen, fordi antall forandringer var veldig få. Regjeringen innså da ikke at demokrati ikke er at folk velger rett, men faktisk velger. Og de gjorde de.

Nå kom så Høyre med sitt kumuleringsforslag, fem år senere (fremmet i 2010), og i dag fikk jeg se hva det ble av det. Og overraskelsen var ikke stor da resultatet ble: En ny utredning. Ap, Frp, SV og Sp vil alle ha en ny utredning fordi spørsmålet krever avveininger av «krevende og ofte motstridende hensyn». Krevende må det åpenbart være for regjeringen. Vi husker vel alle Rune Gerhardsens misnøye med at Ap-velgerne i Oslo valgte «feil» da de kumulerte inn innvandrerkandidater. Jeg har en mistanke om at han ikke er alene i Ap med å ønske at partiene skal ha makten, så får velgerne finne seg i det.

Utredningen fra 2001 er nå ingenting verdt, og jeg mistenker at disse partiene som nå utsetter avgjørelsen til før 2017-valget, gjør det for å unngå en opprivende strid innad i partiene. Hele ordlyden gjør meg likevel overbevist om at en rød-grønn regjering ikke vil gjøre noe, fordi de ikke vil gi velgerne den makten kumulering betyr. De vil sitte med makten selv. Det viktige spørsmålet er om valgene skal være til for partiene, eller for velgerne. Det spørsmålet hadde jeg likt å stille Jens Stoltenberg. Eller Martin Kolberg.

Også i årets fylkestingsvalg var det få kandidater som ble kumulert opp ved å bruke 8 %-systemet, som er det Høyre og 2001-utredningen foreslår. Men det viktigste er at folk får en mulighet til å påvirke. Det får være opp til dem selv om de vil det eller ei. Såpass mye tillit kan vi gi velgerne. Eller, rettere sagt, såpass mye tillit kan H, KrF og V gi velgerne. Ap, Frp, SV og Sp vil det ikke. Det er ikke overraskende, men skuffende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s