Søkes: Klarsyn om «naving»

iTromsøs redaktør Jørn-Christian Skoglund skriver 28. april en kommentar til støtte for Sandra Borchs «oppgjør med naverne».

Skoglund har rett i at ungdom som tror de kan ta seg et friår og gå på NAV, må møtes i døra med et klart «nei» fra NAV. Disse holdningene må bekjempes. Det er ingen rettighet å ta seg et friår for å gå på stønad. Jeg må likevel stille spørsmålstegn ved Skoglunds bruk av tall og ord. Han nevner 12 000 ungdommer som naver, og siterer NRK. Hvor han har tatt disse tallene fra, vites ikke. NRK har i hvert fall ikke publisert dem på nett, og heller ikke i Dagsrevy-innslaget fra 28. mars, der problemet ble tatt opp første gang.

Faktum er at hvis en ser på NAVs egne tall har de registrert 27 000 unge (under 25 år) på sosialhjelp. Hvis Skoglunds tall stemmer betyr det at over 40 % av unge på sosialhjelp er snyltere. Selv om de finnes i systemet, tviler jeg på at 44,4 % av unge sosialhjelpsmottakere er giddalause. I så fall burde varselklokkene ringt hos NAV for lenge siden. Selv om mange nok vil betrakte NAV som inkompetente, kan de umulig ha gjort slike feil.

Som en student som har NAV-loven som pensum har jeg ikke helt skjønt hvordan det er mulig for NAV å betale ut penger til unge som bevisst tar seg et friår. I lovens § 18 er det et absolutt krav at vedkommende som får stønad ikke kan sørge for seg selv «gjennom arbeid» eller «ved å gjøre gjeldende økonomiske rettigheter«. Her inngår f.eks. studielån eller støtte til borteboere som fortsatt går videregående. Og en som er over 18 år og fortsatt går på videregående kan søke om barnebidrag fra foreldrene. Alt dette må være prøvd og feilet før NAV kan innvilge søknaden. NAV skriver selv i en pressemelding at «Det betyr at skuleungdom som fortsatt bur heime som hovudregel ikkje har krav på økonomisk sosialhjelp frå NAV.» At en NAV-ansatt derfor går ut i Dagsrevyen og sier at de ikke kan nekte ungdom «som vil delta i aktiviteter» støtte er en smule merkelig. Det er derfor de absolutte kravene finnes.

Debatten om «naving» oppsto fordi det kom utspill fra personer i NAV Kongsvinger og NAV Hadeland. Fortsatt er det forbausende få fakta på bordet. NAV har til og med skrevet en pressemelding med overskriften «Lite attraktivt å ‘nave’«. 21. april fikk Borch kritikk av NAVs egen ungdomsgruppe i Tromsø som stilte seg uforstående til flere av hennes uttalelser. Skoglund skriver at:

– Vi trenger politikere som går opp på barrikadene og slåss for grunnpilarene i det norske velferdssystemet og som tør å angripe snylterne.

Men vi trenger ikke minst redaktører (og journalister) som kan forholde seg kritisk til statistikk og uttalelser. Det har dessverre ikke Skoglund klart her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Mediekritikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s