Noen refleksjoner om partivalg og samarbeid

Dóg ikke om mitt partivalg. Det står temmelig støtt som det står.

27. februar, altså for snart en måned siden, gjorde Bergens Tidende en meningsmåling med noen tydelige velgerretninger. Sammenlignet med den forrige målingen fra byrået Sentio var det to signifikante endringer, altså endringer som overstiger feilmarginen. Dels gikk Høyre frem 6,4 prosent, dels gikk Frp tilbake 4,4 prosent. Fra valgresultatet betyr det tre prosent frem for Høyre og to prosent tilbake for Frp.

BTs overskrift var «Får svi for bompengeøkning«, og Frps Liv Røssland utspørres om byrådets nyeste bompengevedtak kan ha bidratt til det (kortsiktige) tapet av velgere. Signalet er tydelig.

Frp pleier å utmale seg som «garantisten mot bompenger». I Bergen (og til dels Oslo, tidligere) har de måttet innfinne seg med at byrådsflertallet har et annet ønske, og må ta konsekvensene av det. I Tromsø, der jeg bor, har Frp fått ganske stort gjennomslag for et nei til bompenger, særlig etter at byrådspartiene stemte ned et forslag om bompenger på E8 (forslaget fikk for øvrig Aps, SVs, Sps og Rødts stemmer). Når Frp da sviker sine velgere ved å stemme ja eller stille se på at bomring eller bompenger innføres, er det ikke ulogisk at visse blir så indignert at de «bytter parti».

Men det som er interessant er hvor de går hen. I ganske mange kommuner er det bare Frp som er mot bompenger, og som dermed tiltrekker seg bompengemotstanderne. Når da Frp stiller seg sammen med resten, er det strengt tatt ikke noe rom for motstanderne å plassere seg i. I Bergen gikk Høyre kraftig frem, og det er vel ikke utenkelig at mange av Frp-velgerne gikk over dit. Men hvorfor akkurat Høyre? Bompengemotstanderne er vel ikke akkurat hjemmehørende på venstresiden, og Høyre er for tiden det store massepartiet på høyresiden i norsk politikk. Kanskje særlig i byer som Bergen og Tromsø (der de har over 35 prosent oppslutning). Kanskje velger de Høyre på grunn av størrelsen? Kanskje det er et element av straff involvert – der man ønsker å straffe Frp for sitt svik. Men da er det ulogisk å velge et parti som står på motsatt side av ens egne meninger. På den annen side – når det bare er ett parti som er motstandere er det vanskelig å finne andre meningsfeller.

Da er det vel heller et spørsmål om å holde seg for nesa og hviske blått. Og så er det vel ikke fullt så farlig å straffe et parti på en meningsmåling. Verre er det nok i en reell valgsituasjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s