SP-møtet i mars: Tap-tap-saker

I kveld har jeg vært tilstede på mitt aller første studentparlamentsmøte. Det var også et minneverdig møte, fordi det var første gang på vel 10 år (hørte jeg et rykte om) et mistillitsforslag mot Tromsøs studentråd ble fremmet.

Men aller først var det tid for lille semesteravgiftsfordelingen. Alle tiltak med fakultetstilknytning var innstilt avslått og oversendt studentutvalgene, fordi Studentrådet (SR) nå har lagt seg på en linje der SU-ene skal ha større makt. På møtet måtte likevel SR sette seg i forsvarsposisjon, for med en gang tok flere jusstudenter ordet og kritiserte det at Juristforeningen ikke får noen midler. Flere SU syntes ikke å ha tatt høyde for at de skulle dele ut penger fra SP, og de fikk dessuten mindre penger enn i fjor til å fordele. Bedre ble det ikke av at det var regnet feil på hele 12 500 kr. I saken ble det fremmet fire forslag, og tre gikk igjennom. Juristforeningen får 8 000, MedHum og MedHum-revyen 5 000 hver og Ecma og Fiskus 15 000 tilsammen øremerket fra SU på BFE (biovitenskap, fiskeri og økonomi). Alle var innstilt på kr 0 fra SR. Så der parlamentet kunne velge mellom SRs linje med sparing til høstens søknader om oppstartsstøtte, og en linje der de kunne prioritere 30 000 fra de gjenstående 130 000 kronene, valgte de den siste. Og ga indirekte kritikk til SR for prosessen.

Dessuten ga SP (Studentparlamentet) oppstartsstøtte til tre organisasjoner og støtte til å produsere Organisasjonshåndboken foran høstsemesteret.

Så til kveldens nest lengste sak, Resolusjon C: «Bedre kontroll på distribusjon av reklame» fremmet av SSL og studentråd Marius Hansen. Hele 40 innlegg kunne tilhørerne notere før det ble «ringt» til votering. Mye av diskusjonen handlet om universitetet skulle være en plass fritt for kommersielle aktører, og flere (fremst fra Moderat Liste) mente at reklame burde være tillatt fordi studentene selv velger om de vil se dem eller ikke. Andre foreslo blant annet at studenter burde få lønn til å rive ned gamle plakater hvis ikke driftsansvarlig kan det, og andre igjen at SU-ene skulle velge selv om deres tavler skulle få ha reklame eller ikke. Etter denne overraskende lange debatten vedtok SP med 9 mot 7 stemmer et forslag fra Tor-Johan Norheim om å gjøre omfattende endringer i resolusjonsteksten, og etter vel én times debatt sa SP med 7 mot 5 stemmer nei til hele resolusjonen med endringer. All debatt for ingenting, med andre ord.

Til slutt kom det historiske mistillitsforslaget. Her ble oss tilhørere sendt på gangen fordi det ble foreslått å holde møtet lukket. Det likte åpenbart ikke SP godt, og vi ble etter hvert sluppet inn igjen. Selv om ikke forslagsstiller Christian Nilsen var der, ble forslaget opprettholdt av Stewart Haaseth og Erlend Lavoll Johannessen. Haaseth for å sikre en debatt om forslaget, Johannessen for å ytre sin dype mistillit til SR og spesielt Daniel Sørdahl. Etter en ikke altfor lang debatt der flere fra Moderat Liste tok ordet for å forsvare SR og foreslå et nei til forslaget gikk det til votering. Flere hadde gitt uttrykk for de helst ville ha sett et annet virkemiddel for kritikk mot SR enn mistillit, noe som er forståelig. Forslaget fikk etter skriftlig votering 11 stemmer for og 9 stemmer mot. For å bli vedtatt var det likevel krav om 2/3-flertall, altså 14 stemmer (2/3 av 20 tilstede), som ikke var oppfylt. Men ingen kan være glade over forslaget i kveld. Forslagsstillerne og ja-stemmerne fikk flertall for et ja, men ikke nok flertall. Jeg møtte en av dem etter møtet, synlig nedbrutt over utfallet. Men flertallet av SP uttalte like fullt sin mistillit, og det bør ikke gå upåaktet hen hos SR.

SR ble altså behørig overkjørt i begge de to store sakene på kveldens agenda. Så får vi se hvordan de reagerer. Men tross alt er det nye som tar over etter 1. juli, og allerede nå har drakampen begynt om hvem som skal ha hvilke verv. Hvem som foreslår hvem og skal samarbeide, er ikke klart ennå, men det vil bli det før konstituerende møte 10. mai.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s