Nye ministre?

Det skal være duket for omrokeringer i Stoltenbergs regjering etter SVs landsmøte, melder flere medier.

Audun Lysbakken skal flyttes til å bli ny miljøvernminister fremfor Erik Solheim (som blir «bare» utviklingsminister). Inga Marte Thorkildsen skal bli likestillingsminister. Om barne- og familiesakene også går til henne, forteller historien ikke, men det er sannsynlig. Til det har jeg ikke mye å si, unntatt at Thorkildsen er litt for langt til venstre for min smak.

Men det ryktes også at Kristin Halvorsen skal ta over forskningsminister-rollen fra Tora Aasland. Her må jeg bare protestere. Dette er riktignok et rykte som har gått over lengre tid, uten å ha materialisert seg. Det er en smule komisk hvis det blir sånn, for Halvorsen gir seg som partileder ved landsmøtet. Men skal altså få flere oppgaver? Sammenlign med svenske Centerpartiets Maud Olofsson. Da hun ga seg forlot hun både regjering og Riksdag, og overlot plassen til unge kolleger.

Tora Aasland er kanskje ikke den sterkeste ministeren. Sammen med Lars Peder Brekk og Hanne Bjurstrøm ble hun trukket frem som de minst synlige ministreneav TV2 rundt nyttår. Ikke uten grunn, regjeringen har ikke satt forskning i forsetet. Og der studentene skulle ønske synlighet, er det hennes statssekretær som får overbringe såvel gode som dårlige nyheter. Samtidig er det vanskelig å finne noen ny, mer synlig SV-politiker. Hvis Kristin Halvorsen tar over, frykter jeg det verste. Fra 2005 til 2007 ledet Øystein Djupedal det store Kunnskapsdepartementet med ansvar for alt fra barnehager til universiteter. Det gikk hardt utover høyere utdanning å satse på rett til barnehageplass. Samme vil skje med Halvorsen bak rattet. Det blir helt enkelt for mye å ta seg av. Det lider også den svenske utdanningsminsteren Jan Björklund også en smule av. Og hvis Kyrre Lekve allerede i dag har mange besøk og samtaler å drive tiden sin med, vil de arbeidsoppgavene ikke bli færre med Halvorsen i statsrådstolen.

Trondheim Ap vedtok på sitt landsmøte at de ville ha en Ap-statsråd bak Kunnskapsdepartementet. Det har jeg aldri opplevd før, og ikke Stoltenberg-regjeringen heller. Men hvis ryktene stemmer vil det motsatte skje. Det kan være et signal om at Kunnskapsdepartementet fortsatt er SV-territorium. Det er kanskje ikke noe som moderate Arbeiderparti-folk vil glede seg veldig over.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s