Våkn opp, Lønseth

Regjeringen utarbeider en returavtale med Eritrea, melder NRK. Pål K. Lønseth, den alltid like tilstedeværende statssekretæren, mener det er forsvarlig å sende ut mennesker som mangler beskyttelsesbehov til Eritrea. Det strider mot min alminnelige rettsoppfatning, og sannsynligvis også en del andres.

Eritreas president, Isaias Afwerki, leder et diktatorisk regime. Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har sittet i fangenskap i Eritrea i 10 år uten dom, fordi han har drevet regimekritisk radio. Medier i Norge og Sverige meldte i fjor at Eritreas myndigheter krever skatt av utlandseritreanere, også opposisjonelle, med trussel om fengsel og overgrep for familiemedlemmer som fortsatt bor i Eritrea. Og myndighetene tvinger mennesker til å gjøre militærtjeneste som et politisk maktmiddel (se f.eks. EMDs dom Said mot Nederland). Eritrea ligger lengst ned på pressefrihetsrankingen til World Press International.

Kort sagt, menneskerettigheter er noe Eritrea ikke er kjent for å respektere. Det er denne virkeligheten som regjeringen nå forhandler i, om utsendelse av asylsøkere. Hvis regjeringen gjør dette til virkelighet, gir de regimet legitimitet, og det er det siste Afwerki trenger. Men det er klart, regjeringen er mer opptatt av å vise en tøff mine og forhandle frem avtaler med diktatorer enn å tenke på den enkelte asylsøker for en gangs skyld.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s