SV ut av regjering

I en sak som (tilfeldigvis) ikke ligger på nett, men som jeg klarte å finne på tekst-TV skriver NRK at «Regjeringen kan ryke på klima«. Det er Klassekampen som har fått kilder i SV til å uttale seg om klimameldingen, som er utsatt for fjerde gang nå.

– Vi blir ikke enige om noe som helst, og hvis vi ikke blir det, så har vi ikke noen regjering, sier en sentral kilde i SV til avisa. En annen kilde i partiet advarer om at regjeringssamarbeidet ryker hvis ikke Arbeiderpartiet gir seg.

Regjeringen er en tapssak for SV nå, noe annet kan vel ikke sies. Partiet har sunket som en stein i det siste. I 2008, før siste stortingsvalg, lagde Klassekampen en meningsmåling der SV fikk 6,1 prosent, og overskriften ble «SV blør i alle retninger». I dag kan en vel si at SV strengt tatt forblør. Det som var noen avvikende, urovekkende målinger med under 4 prosent er blitt en trend. På nettsiden Poll of polls begynner trenden med et kraftig fall i august (fra 5,3 til 4,3) og har fortsatt med synkende trend. I januar er gjennomsnittet av meningsmålingene 4,0 prosent for SV.

Det er vanskelig å si hva SV sitt landsstyre kan mene om dette. Ap har ikke akkurat behandlet SV med velvilje i løpet av regjeringsperioden, og når det er Senterpartiet som får gjennomslag i landbruksmeldingen kunne man jo tro at SV kunne få mer gjennomslag i klimameldingen. Men så ses ikke. På den ene siden finnes det nok en del SV-ere som vil mene at SV uten medlemskap i regjeringen ikke vil få gjennomslag for mye, i og med at de da blir et flankeparti som Frp. På den andre siden handler det også om politisk integritet, og vise velgerne at de respekterer sine valgløfter og prinsipper. Det er det nok tvilsomt om de gjør nå. SV fører en Ap-politikk i regjering, og det er ikke SV-erne fornøyde med.

Jeg har ingen tro på at SV øker sin oppslutning ved å fortsette i regjeringen. Hvis de da ikke får store gjennomslag, slik at de kan peke på hva som er SV-politikk og ikke. Å forlate regjeringen gir riktignok ikke større gjennomslag, men hvor mye gjennomslag får en av å havne under sperregrensa? Hvis SV går tapende ut av denne striden, tror jeg SV-ledelsen får vanskelig for å forsvare sitt ståsted. Klima er noe av det viktigste SV har gått til valg på, og kan bli dråpen som får begeret til å renne over. Og hvem vet, kanskje greier SV å skaffe seg kudos av det?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s