De tusen sjøers president – før valget

Kuka tulee presidentiksi?

Det spørsmålet har finnene stilt seg en god stund nå, og i morgen er første runde av presidentvalget klart og stemmene skal telles opp. Hvis ingen av kandidatene får minst 50 prosent skal de to beste fra første omgang møtes i en andre omgang, der vinneren blir nettopp Finlands president for seks år.

Uten å foregripe hendelsenes gang, ser det uten tvil ut til at Sauli Niinistö (Kokoomus, sammenlignbart med Høyre) blir den som vinner. Niinistö tapte med liten margin i 2006, har vært Eduskuntaens president, president i fotballforbundet og var med om tsunamien i 2004. Og han har folkets støtte. På tross av at hans støtte i YLE:s meningsmålinger har krympet fra 42 til 29 prosent på to måneder, og han har en klart nedgående trend. I 2006 var Niinistös motstander den gang, Tarja Halonen, offer for samme trend. Hun hadde en stor ledelse og vant forhåndsstemmene klart, men Niinistö spurtet til et godt (men ikke godt nok) resultat med 49,6 % av stemmene.

Allerede i fjor høst hadde den svenskspråklige avisen Hufvudstadsbladet en meningsmåling som viste Niinistö klart foran, men at den kandidat som lå an til å kapre flest stemmer i en andre omgang mot Niinistö, var Pekka Haavisto (Vihreät, de Grønne) tett fulgt av Paavo Väyrynen (Keskusta, Senterpartiet). Da var det Väyrynen og sannfinnenes Timo Soini som lå best an. Og nå er det nettopp Haavisto og Väyrynen som kjemper om andreplassen. Selv om de nok ikke kjemper om de samme velgergruppene. Haavisto ligger bra an i de sosiale mediene og blant unge, han er i tillegg homofil og får nok goodwill av den grunn. Väyrynen har tidligere vært presidentkandidat to ganger (1988 og 1994), har tapt to ganger, og også vært utenriksminister. Samtidig er han en sterk kritiker av euroen og har foreslått å gjeninnføre marken som Finlands valuta. Som er litt som å foreslå at Norge skal forlate EØS-avtalen, altså urealistisk. I YLEs valgdebatt på svensk møttes Haavisto og Väyrynen til «duell» om nettopp euroen.

Bak disse tre er nevnte Soini (PS) på fjerdeplass, og han kjemper om noen av de samme velgerne som Väyrynen (han er EU-kritiker). Men enkelte vil hevde at hans utenrikspolitikk er heller fraværende, og med tanke på at presidentens fremste oppgave er å lede utenrikspolitikken så kan innvendingen være riktig. Sosialdemokratenes kandidat og tidligere statsminister Paavo Lipponen, Vänsterns Paavo Arhinmäki, SFPs Eva Biaudet og Kristendemokratenes Sari Essayah kommer så med jevne stemmetall. Lipponen har spilt på erfaring og erfaring med utenrikspolitikk, men det har ikke slått igjennom. SDP fikk 19 prosent i Eduskuntavalget, men Lipponen har ligget på 5-6 prosent i meningsmålingene. Han kan nok være litt for gammel og treg for enkelte. Arhinmäki er ung, venstresidepolitiker og kulturminister, og har litt større oppslutning hos de unge. Men han har ikke mer enn Lipponen på målingene. På lørdagen gikk tidligere president Martti Ahtisaari ut for å støtte Svenska folkpartiets Eva Biaudet. Noe overraskende, siden Ahtisaari er tidligere sosialdemokrat, og SFP er et liberalt parti. Biaudet har vært Finlands diskrimineringsombud og tydelig opptatt av menneskerettigheter, men hun lider av at SFP anses som et lite parti for spesielt interesserte. At hun kom med vage uttalelser om at det ikke var farlig å tape fordi Niinistö ville vinne uansett har heller ikke hjulpet hennes kandidatur. Kristendemokratenes kandidat, Sari Essayah, er kanskje mest kjent som gullvinner fra VM i kappgang i 1993 (og EM i 1994). Hennes styrke har hittil vært verdispørsmål og familien, som ikke er overraskende for en kristdemokrat. Men Essayah må belage seg på å kjempe med Biaudet om å unngå sisteplassen, skal en tro målingene.

Helt siden folket fikk velge president for første gang i 1994, har folket stemt frem sosialdemokratiske presidenter. Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari og senest Tarja Halonen. Det ser ut til at den seiersrekken kan bli brutt, selv om ting fort kan skje mellom omgang én og to. For at Sauli Niinistö skulle få minst 50 prosent av stemmene er ikke sannsynlig. Se on minun mielestäni.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s