Er Ap redde for velgerne?

NRK melder i dag om at Oslo Ap er misfornøyde med velgernes dom etter kommunevalget i høst. Ikke bare det at de fikk for få stemmer, sånn at de fortsatt må sitte i opposisjon, men også fordi velgerne har valgt «feil» kandidater. Libe Rieber-Mohn er den eneste fra Oslo vest, og velgerne kumulerte inn sju flere innvandrerkandidater enn det partiet selv satte opp. Oslo Ap er misfornøyde fordi de «bare» har kontroll over ti kandidater, mens de etter valget i Oslo fikk 29 mandater. To av tre kandidater fikk altså velgerne selv kumulere inn. Rune Gerhardsen er en av de som går inn for en ending av valgloven, slik at Ap skal kunne ha kontroll over 15, ikke 10 kandidater ved valget.

Jeg har en viss forståelse for at partier som stiller liste ved valg, har et ønske om at enkelte kandidater mer enn andre skal komme inn. Det er derfor de blir kumulert. Det norske valgsystemet ved kommunevalg er også som jeg har forstått det et av de systemene som gir minst makt til partiene i å bestemme rekkefølgen.

Personlig synes jeg likevel at det i valg er folket som bestemmer. Det har (tradisjonelt sett) vært den eneste gangen folket har fått lov til å si sitt om fremtiden for kommune, fylke og staten Norge. Den muligheten må folket fortsatt få lov til å ha. Jeg kan forstå at Ap kanskje ikke synes at bystyregruppa blir representativ nok. Men er det gruppa eller folket som skal bestemme hvordan den ser ut.

Systemet ved stortingsvalg er egentlig en vits, i mine øyne. Du velger et parti, men muligheten for å endre på rekkefølgen mellom kandidatene er lik null. Det hadde jeg gjerne sett endret seg. Valgdagen er ikke dagen for at partiene skal fortelle folket hva det skal si, det er dagen for at velgerne skal fortelle partiene hva de skal si.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s