Siv Jensen og John Major

I dag kan vi lese ennå en sak der en Frp-er, ennå en gang en stortingsrepresentant, er anklaget for seksuell trakassering. Denne gang Henning Skumsvoll, stortingsrepresentant fra Vest-Agder. Fra før har vi sakene til Søviknes (2000), Birkedal og Hoksrud. Sammenholdt med Carl I. Hagens utspill, som ikke hjelper partiet noe særlig lengre, så kommer sannsynligvis Frps svake oppslutning på meningsmålingene fortsette.

Jeg får samme følelsen av Frp i dag, som jeg har fått av de brittiske konservative på 1990-tallet. Valget i 1997, som ble en storseier for Labour og Tony Blair, var sterkt påvirket av det som kalles «sleaze». Det var mer enn bare seksuelle saker som påvirket folket den gang, også annen umoralsk oppførsel, et manglende lederskap (Major var en allment kjedelig statsminister, på linje med Gordon Brown) og en massiv regjeringsslitasje etter 18 år med konservativt styre.

Regjeringsslitasjen kan ikke Frp påberope seg som grunn for at de synker på meningsmålingene, og Siv Jensen er mer karismatisk enn John Major. Men lederskapsspørsmålet har gang på gang blitt brakt opp på banen. Den eneste naturlige kandidaten til Siv Jensen, skulle være den nye finanspolitiske talsmannen Ketil Solvik-Olsen. Han er den i mine øyne mest smakelige og seriøse personligheten i partiet.

En ting kan jeg likevel stusse over: Jensen har utpekt Per-Willy Amundsen til ny miljøpolitisk talsmann. En mann som hittils har gjort seg mest kjent over å være Frps rabiate talerør i innvandringsspørsmål (et ansvar som Morten Ørsal Johansen nå har overtatt). Frps miljøpolitikk er alt annet enn klar og fremsynt, og jeg har mine dubier om Amundsen kan klare å gjøre politikken spiselig overfor de andre borgerlige partiene. Amundsen har uansett trøbbel i hjemfylket Troms, hvis jeg har regnet riktig så har han siden juni vært utenfor Stortinget på alle gjennomsnittsmeningsmålingene.

I oktobermålingen tapte Frp 9 prosent av stemmene (en 10,5 %-sving til Høyre og 3,5 %-sving til Arbeiderpartiet) og ville ha tapt hele 15 av sine 39 mandater. Blant de uheldige taperne finnes ikke bare Amundsen, Henning Skumsvoll og Christian Tybring-Gjedde, men også følgende medlemmer av Jensens «skyggeregjering»:

Helseminister og partiets nestleder Per Arne Olsen, innvandringsminister Morten Ørsal Johansen, utdanningsminister Tord, kulturminister Ib Thomsen og arbeidsminister Robert Eriksson.

Det er ikke et godt tegn for Siv Jensen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s