Rikspolitikken etter kommunevalget

Ap kan få med seg KrF på lasset etter neste valg, i et forsøk på en tredje periode for Jens Stoltenberg. LO-leder Roar Flåthen har allerede foreslått det, og Klassekampens ringerunde viste nylig at alle Aps fylkesledere er positive til et slikt samarbeid. Spørsmålet er selvfølgelig hva KrFs fylkesledere synes. Har Vårt Land muligens tenkt på en lignende ringerunde?

Nåvel, en kan spørre seg hvorfor man bestemmer seg for en rød-grønn-gul løsning til 2013, og hvorfor nå i 2011?

Først begynner det vel bli klart for regjeringen at med mindre noe eksepsjonellt skulle skje vil regjeringen ha behov for et eller flere støttepartier for å beholde makten etter 2013. Etter Frps fall på meningsmålingene er sannsynligheten for at KrF og Venstre havner på vippen, større nå enn for ett år siden. At KrF skulle være mer aktuelle enn Venstre, begrunnet Roar Flåthen med at «Venstre samarbeider med Frp i syv av de ti største kommunene». At Venstre tar avstand fra Frp i Oslo og Bergen for eksempel, er derimot en annen historie, og at KrF og Frp sitter i byråd i Bergen likeså.

Samtidig er det jo to år igjen til valget, og regjeringen har dermed råd til å sende ut følere for å sondere i tide til valget. Muligens tenker de også på prinsippet om «først til mølla», bare de kommer før Høyre så kan de vinne KrFs gunst? At det rød-grønne utstillingsvinduet Trondheim nå har fått med seg KrF på laget kan jo også tas til inntekt for at løsningen er blitt aktuell. Trondheim klarte jo å tilsette Rita Ottervik i 2003, kanskje klarer Norge å tilsette Stoltenberg i 2013?

Men de negative sidene med å erklære KrF som regjeringspartnere finnes jo også. For det første så lider samarbeidsregjeringer ikke sjelden av den interne ubalanse som gjør at de største partiene går frem, og de små tilbake. Slik ble det i siste stortingsvalg og fjorårets svenske riksdagsvalg. Statsministerens parti vant, de andre tapte. Et KrF som har tapt i hvert eneste valg siden Bondeviks storvalg 1997 har muligens ikke lyst til å utsette seg for risikoen å komme under sperregrensen (der de snart havner hvis de fortsetter å tape).

For det andre så er det slett ikke sikkert at KrF har lyst å sette seg i et samarbeid med venstresiden. KrF har aldri sittet i en regjering med Ap eller fungert som regjeringens støtteparti. Tvert imot har man sittet i sentrumsregjeringer (Korvald, Bondevik I) og høyreregjeringer (Borten, Willoch, Syse). Jamfør med diskusjonen på 1980-tallet da man nektet å sitte i en regjering som aksepterte selvbestemt abort. Da Inger Lise Hansen tok steg for å liberalisere partiet bort fra sine konservativt kristne røtter ble det ramaskrik og hun måtte etter hvert forlate posten som nestleder. Fylkeslederne i Ap kunne ikke tenke seg å erstatte SV med KrF, noe som betyr at partiene må kunne samarbeide. Det kan være utfordrende, spesielt dersom partiet under Audun Lysbakken velger en kurs mot partiets venstrefløy.

Mye av utviklingen fremover vil avgjøres av KrFs umiddelbare reaksjon. Det er tvilsomt om denne utviklingen kunne ha skjedd under Dagfinn Høybråten, sånn sett kan Knut Arild Hareide ha vært ennå en faktor i alliansebyggingen. Samtidig vil begge parter sannsynligvis se til Trondheim og utviklingen der. Dersom SV og KrF kan komme overens der, kan mye av grunnlaget for en Stoltenberg III-regjering være dannet.

Hva så med det andre sentrumspartiet, Venstre? Roar Flåthen utelukket et Venstre-innslag i regjeringen etter 2013. Lars Sponheim flørtet før valget i 2009 med Ap uten at det ble noe samarbeid, eller for den saks skyld noe godt valg. Venstre har i ettertid distansert seg fra Ap og sannsynligheten at man også blir støtteparti er heller liten. På den annen side vil det bety at Venstre har sjansen til å gjøre et godt valg. Dersom det blir usikkerhet om KrF vil støtte Ap eller Høyre etter valget, kan gjerdesittere i KrF som heller ser Solberg enn Stoltenberg, komme til å stemme Venstre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s