Arbeidstilsynet, Trondheim kommune og Adressa

Rett før valget ble Trondheim kommune anmeldt for 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet innledet etterforskning, og det ble spekulert om anmeldelsen skulle vært fremsatt av en politisk opposisjonell for å sabotere for Rita Ottervik. Blant annet ble tidligere ordførerkandidat for Høyre, Frank Jenssen, nevnt i spekulasjonene. Han har nektet.

Medias vinkling av saken og diverse valgforskeres uttalelser indikerte at dette ville ikke befolkningen nødvendigvis ta lett på, og derfor potensiellt et valgavgjørende spørsmål. Etter grovtellingen hadde ikke Ottervik mistet ordførerrollen, så det var åpenbart ikke så avgjørende som enkelte ville ha det til.

Nå har Adresseavisen klart å offentliggjøre den «hemmeligstemplede» anmeldelsen. Etter offl § 24, 2. ledd kan «melding, tips eller liknande dokument om lovbrot frå private» unntas fra innsyn. I utgangspunktet er det ikke snakk om noen objektiv hemmeligstempling (selv om media ikke sjelden bruker det uttrykket), kanskje heller et ikke-offentliggjort dokument. Likevel, «innholdet er … ikke kjent av andre enn Arbeidstilsynet og politiet i Sør-Trøndelag. Adresseavisen har imidlertid fått tilgang på anmeldelsen», skriver de fire journalistene i artikkelen.

Det er selvfølgelig meget interessant hvordan de har klart å få tak i det dokumentet. Helt øverst på siden står det «Unntatt offentlighet», noe som ikke levner tvil om at de sannsynligvis ikke ville ha fått tilgang til det dersom de bad om innsyn. Men har Adresseavisen gjort noe straffbart? Vel, offentleglova har ingen straffebestemmelser, for det er ikke den typen av lov. Det nærmest tilgjengelige er taushetsplikten, og det er straffbart å røpe den etter straffeloven § 121. Men et vilkår er at vedkommende som røper opplysningene utfører «tjeneste eller arbeid for statlig eller kommunalt organ». Og Adresseavisen utfører vel ikke noe sånt arbeid. Så om dokumentet er taushetsbelagt, må den som har lekket det bli straffet, mens Adresseavisen går frie.

Nåvel, dokumentet er lagt opp i seks bildefiler (en for hver scannede side) og bildet som tegnes gir som Adresseavisen kaller det «et annet bilde enn det som kom frem i eteren i slutten av valgkampen». 8. september sa kommunalrådet Kristian Dahlberg Hauge til samme avis at «Dette er direkte pinlig for rødgrønne politikere, som har brukt avsløringene rundt de private aktørene som argumentasjon for at disse er uskikket til å drifte omsorgstjenester. Det kan da ikke bety annet enn at Jens Stoltenberg og andre som har ment dette nå må frata Rita Ottervik ansvaret for å drive sykehjem i Trondheim». Når man leser anmeldelsen er det tydelig at det ikke er Trondheim kommunes «egne ansatte» som har arbeidet ulovlig overtid. Det er innleide ansatte fra flere bemanningsbyråer, blant annet skandalomsuste Helsenor.

En Helsenor-vikar hadde på tre uker jobbet vel 124 timer mer enn maksgrensen (dvs fem ganger så mye som tillatt), en annen hadde på seks uker jobbet 216,5 timer mer enn tillatt. Kommunens tiltak var å si opp avtalen med Helsenor. Annet ville vel ikke vært mer rimelig. Både Xtra personell Care og Dedicare skal ha latt arbeidstakere arbeide overtid uten stopp.

Tallet 26 100 lovbrudd går igjen (da fordelt på bruddets art og år, 2010 eller 2011). De står under overskriften «Vedrørende ansatte i Trondheim kommune», og det er derfor nærmest å tro at det er ansatte i kommunen som har brutt loven 26 000 ganger. Men det står ingen steder om hvor alvorlige lovbruddene var. Jamfør Xtra personell Care, der «arbeidstakerne» (uklart om det er alle eller bare et mindretall) har arbeidet inntil 78,83 timer i gjennomsnitt per uke. 40 timer mer enn tillatt.

Trondheim kommune har etter all sannsynlighet «forsømt sitt ansvar for å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø». Men i mediarapporteringen sto det ingenting om at private også hadde brutt loven. Fokus var utelukkende på Trondheim kommune, og de 18 000 bruddene på søndagsfrireglene. Kanskje på tide å omvurdere sitt fokus, fra medias side?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s