Gratulerer, LO!

En advokat, Nicolay Skarning, har utarbeidet et forslag til lovfesting av enkelte rettigheter ved permittering. For eksempel rett til informasjon fra og drøftelser med arbeidsgiver. LO sitt svar til Arbeidsdepartementet, om hvordan arbeidstakerorganisasjonen ser på forslaget. En skulle tro at LO, som står for arbeidstakeres rettigheter og fremhever dette hver gang de får mulighet, ser på forslaget som et tilskudd til arbeidstakeres rettigheter. Men nei.

LOs svar er kort og godt nei. Hovedgrunnlaget for avslaget er at det som advokaten foreslår å lovfeste, allerede er en del av LOs hovedavtale, og at disse rettighetene allerede er tilstede for de som er LO-medlemmer. Med andre ord, LO mener at det er greit å ikke lovfeste rettighetene for alle arbeidstakere fordi hvis de bare betaler medlemskontigenten til LO så er alt fint.

Jeg har forståelse for at fagforeninger har et ønske om å få medlemmer. Enkelte har ytret seg om at det er klart at de som er med i fagforeninger skal få enkelte fordeler sammenlignet med uorganiserte. Det er ikke helt urimelig at det er slik, men en må også akseptere at det finnes de som ikke ønsker å være med i LO, YS eller noen fagforening. Og de kan ikke frarøves noen vesentlige rettigheter. Menneskerettighetskonvensjonen gir den enkelte en frihet til ikke å være med i en organisasjon, for eksempel en fagforening.

Det som advokaten tar opp, mener jeg at også uorganiserte må ha krav på. Retten til informasjon fra og drøftelser med arbeidsgiver i hendelse av permitteringer. Jeg har ikke sett noen bedrifter som har nektet arbeidstakere å bli medlem i fagforeninger (det strider nemlig også mot menneskerettighetene), men i en slik situasjon så hjelper det fint lite å vite at LO hjelper deg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s