Arbeid over hele linja

Regjeringens nye beskjeder om uførepensjon og pensjonsreformen gjør at en usøkt tenker på det svenske stønadssystemet. Et system som, skal sies, ble trumfet igjennom av Moderaterna, det svenske Høyre. Det er kanskje ikke nytt, men regjeringen driver hverken sosialistisk eller sosialdemokratisk politikk på dette området, heller en borgerlig politikk. Et interessant poeng er at Ap får skryt for dette av Frp, som tilfeldigvis bruker samme retorikk som Moderaterna. Den rød-grønne regjeringen gjør kanskje klokest i å ikke alliere seg med Frp hvis man ønsker stemmer fra tradisjonelle Ap-fester.

Etter dagens forslag vil aldersgrensen for det å være ufør økes til 30 år, noe regjeringen mener vil spare 90 millioner. De som er yngre enn dette og uføre vil få senket inntekt med 35 000 per år, eller vel tre tusen per måned. I et notat som NRK har fått ta del av, kan en lese at 60 prosent av de nye unge uføre i stedet vil havne på arbeidsavklaringspenger, og få vel 8 000 i måneden. Som mottaker av studielån tjener jeg 8 900 kroner i måneden, og det er ikke all verden med penger med tanke på kostnader for bolig og strøm. En ung ufør får dermed mindre enn en student. I tillegg så kan faktisk studentene selv øke inntekten sin ved sidearbeid, noe som ikke uføre kan. Det er jo derfor de er uføre.

Det handler om å være realistisk når en snakker om sykefravær og forslag til å øke arbeidsmotivasjonen. Frp kutter vel 8 milliarder i trygdeytelsene i sitt budsjett for i år, og en skulle tro at regjeringen handler deretter. Hvordan løser en problemet med uførhet? Når selv ikke ekspertene regjeringen har, klarer å komme fram til et klart svar, sier det seg selv at det nesten ikke er annet enn retoriske spørsmål. Men reduserer man uførhet gjennom å kutte kraftig i trygdeytelsene? Regjeringen burde se til Sverige (og det har man sikkert gjort), der et slikt tiltak også fikk flere effekter. Blant annet at det store flertallet av stønadsmottakerne ikke fikk løst sin situasjon med reduserte trygdeytelser og arbeidsmarkedstiltak.

Jeg vet at i en regjering kan det være vanskelig å stikke ut haken og si det rett ut. Men hvis SV forventer seg at partiet skal bli tatt seriøst, kan de ikke leve med at fattigdomsløftet gang på gang brytes. Her vil man også gjøre unge uføre til fattige.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s