Justisdepartementets lovavdeling eier…

I dag holdt kontroll- og konstitusjonskomiteen sin åpne høring av Terje Riis-Johansen og Liv Signe Navarsete. Riis-Johansen kom til stadighet tilbake til at han aldri fikk opplysninger om Fornybar-prosjektet, som resulterte i at 700 000 kroner i ulovlig partistøtte ble utbetalt. Statssekretæren gjentok at hun kun hadde lest det nederste i e-posten der prosjektet ble nevnt, noe som i seg selv er besynnerlig. Hvem begynner å lese brev fra bunnen av og opp?

Spørsmålet om habilitet ble tatt opp gjentatte ganger, fordi Riis-Johansen ga konsesjoner til bidragsyterne, og Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa utnevnte Ola Mørkved Rinnan (tilfeldigvis største bidragsyters leder) til sjef i Avinor. Ingen av statsrådene var selvkritiske og mente at de burde ha fratrådt ved behandlingen av sakene, men begge mente at så lenge Justisdepartementets lovavdeling hadde gitt et juridisk grønt lys, var alt i orden.

Men det er jo absolutt forskjell mellom juss og moral. Bare for at noe er juridisk rett, betyr det jo ikke at det er moralsk rett. Spesielt innenfor habilitet, der det ikke bare gjelder å være upartisk, det må også for øvrige personer fremstå som at ingen er partiske. Og i denne saken er det vanskelig å ikke mistenke partiskhet, uansett hvor mye kommunalminister Navarsete forklarer at det aldri skjedde.

Kritikk mot statsrådene vil bli rettet av kontroll- og konstitusjonskomiteen, vær sikker. Men noe mistillitsforslag kommer vel ikke, for det å kaste en partileder (for det er Navarsete som har det største ansvaret) er en vanskelig sak, spesielt innenfor en koalisjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s