Hvor ble kampen for ytringsfrihet av?

Skype, opprinnelig en estisk oppfinnelse, brukes i dag av en stor del av den Internett-tilkoblede verdens innbyggere. I og med at Skype faktisk er et program som gir mennesker mulighet til å føre samtaler, skulle en tro at Skype globalt står for ytringsfrihet. Hvis ikke ville jo oppfinnelsen ha vært ubrukelig, i verste fall ulovlig.

En kjapp titt i Skypes sluttbrukeravtale gir imidlertid for hånden at de står under regulering av noe som heter Export Administration Regulations, som er et amerikansk dokument. I henhold til det dokumentet kan ikke enkelte varer eksporteres til land som støtter terrorvirksomhet. Tilfeldigvis er disse landene Iran, Nord-Korea, Syria og Sudan. Land som ikke kan sies å være de mest åpne landene i verden, eller de landene som støtter ytringsfrihet mest.

Hva betyr så denne reguleringen? Jo, Skype som program kan ikke lastes ned av iraniere, nord-koreanere, syrianere og sudanesere. Hvorfor? Fordi USA sier det. Det er vel ikke tvil om at enkelte innbyggere i disse landene faktisk laster ned programvaren. Det er bare det at USA ikke liker det. Noe de absolutt burde gjøre. Et unntak i reglene om eksportsanksjoner, slik at eksport av programvare som støtter ytringsfriheten er på sin plass.

Det kan jo for så vidt være noen vanskeligheter med å avgjøre hva som er programvare som støtter ytringsfrihet, og hvilke som ligger i grenseland. Men dette tilfellet er vel ikke noe tvilstilfelle, og Skype er en såpass kjent aktør at det er urimelig å påstå at det skulle være ukjent.

Sanksjoner er ikke nødvendigvis det beste angrepet mot en stat. Men der sanksjonene motarbeider sin hensikt, er de definitivt urimelige.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s