Statsbudsjettet 2011!

Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterte i dag statsbudsjettet for 2011. Mye kan sies, og er sagt, om virkningene av budsjettet.

Det samlede skatte- og avgiftstrykket senkes med 107 millioner kroner. Disse endringene blir likevel lite merkbare for de som ikke er pensjonister.

Regjeringen regner nemlig med å spendere 1,08 milliarder på å «tilpasse skattesystemet til pensjonsreformen». Flere medier har rapportert om at skattene for pensjonister skal utjevnes, altså at minstepensjonistene får mer, og de som tjener mest får mindre.

Utover denne posten går de fleste avgiftene faktisk opp. Næringsbeskatningen holdes relativt stabilt, 3 millioner planlegger regjeringen å hanke inn på innstramminger i den fritaksordning som andelseiere i borettslag har.

120 millioner skal inn på miljø-, energi- og bilavgifter. Alle disse midlene forventes inntjent på en avgiftsøkning på mineralolje med 8,1 %. Det å bruke olje til fyring blir altså ennå dyrere.

Innenfor «andre avgiftsendringer» forventer regjeringen å tjene 613 millioner. 38 millioner skal komme fra en innføring av 25 % moms på e-tjenester, den nye såkalte e-momsen. Man kan spørre seg om hvor populær regjeringen blir hos de unge etter dette. Vil ungdomspartiene gjøre opprør?

Utover dette vil avgiftene på snus økes med 10 %, og tobakk for øvrig med 5 %. Her tenker seg regjeringen å tjene 255 millioner kroner. Ytterligere 320 millioner skal komme fra en økning av alkoholavgiften på 5 prosent. Når finansministeren sier at brennevin blir billigere ser det noe merkelig ut at alkoholavgiften overlag økes med fem prosent.

Til sist går 38 millioner til å redusere overprisede gebyrer.

Alt i alt regner regjeringen med en senkning på 107 millioner kroner. Men ikke for «hvermannsen».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s