Ann Helen-saken går videre!

Gulating lagmannsrett behandler i dagene den såkalte Ann Helen-saken, der en 38-åring fra Stavanger er tiltalt for drap. 38-åringen anket tingsrettsdommen, som lød på 10 til 19 års forvaring.

Saken er noe spesiell ettersom tiltalen lyder på drap, selv om noen død person ikke er funnet. I og for seg er det mulig å finne noen skyldig til drap uten noe likfunn (tingrettens dom er et eksempel), ettersom det ikke er et krav at offeret må være funnet. Beviskravene, derimot, er desto høyere. Å da kun basere dommen på indisier, hovedsaklig eks-samboerens vitnemål, samt tiltaltes rulleblad, kan virke noe tynt. Og det er tynt.

Nå har saken tatt en ny vending: Et av lagrettemedlemmene kjente et av vitnene i saken. Hun har måttet fratre, men dommerne har bestemt at saken går videre. Selv om medlemmet kan ha påvirket juryen aldri så lite. Det finnes et prinsipp som heter at «rettferdighet skal ikke bare skje, det skal også oppleves å ha skjedd«. Etter dette prinsippet burde saken tas opp på nytt i lagmannsretten med retten, alternativt (eller, mer ønskverdig) som stor meddomsrett. Forskjellen? Færre personer som kan være inhabile, og flere kyndige personer…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s