Arrogant fra iTromsø

Pressens Faglige Utvalg frikjente iTromsø fra å ha brutt god presseskikk etter å ha publisert en artikkel om en Facebook-ytring. Det var redaktøren i gatemagasinet Virkelig, som på sin Facebook-profil hadde skrevet en hard kommentar om Israel etter «Ship to Gaza»-angrepet. Redaktøren klaget, bl.a. med henvisning til at kommentaren var fremsatt på en «lukket gruppe» på Facebook.

I utgangspunktet en interessant problemstilling, hva er offentlig og hva er ikke offentlig? Redaktørens Facebook-venneliste omfattet 2500 personer (som må sies å være en del venner). For min del var ikke artikkelen særlig opprørende, men snarere iTromsøs forklaring på hvorfor de publiserte kommentaren:

«Etter mitt (iTromsøs redaktør; PFUs anm.) er svaret opplagt: Når Eirik Junge Eliassen velger å synge ut til sine 2.700 venner (av klager oppgitt til 2.500; PFUs anm.) på Facebook, er det å betrakte som offentliggjort. Enkelt sagt kan det han gjorde sammenstilles med å stille seg opp på torget i Tromsø og rope det samme med høy stemme til alle som vil høre på.»

Eh? Det er vel dette som er problemet: Enkelte (åpenbart også iTromsøs redaktør) klarer ikke å skille mellom digital offentlighet og digitalt privatliv. Hadde ytringen vært uten begrensninger, dvs. alle hadde kunnet se den, ja da kunne man ha sammenlignet det med Tromsø torg-scenen. Men ikke når det er snakk om et «lukket» rom.

Det var heldig at PFU selv kommenterte dette i sin konklusjon. Men det er beklemmende at en avisredaksjon betrakter lukkede rom som fullt offentlige og fritt tilgjengelige. Det er jo det de slett ikke er.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s